Co to są uprawnienia HDS?

Dodaj komentarz

Nowoczesna gospodarka nie może obyć się bez specjalistycznego sprzętu do przenoszenia ładunków o dużej masie. Jednym z najpopularniejszych typów takiego wyposażenia są podnośniki montowane na podwoziach pojazdów ciężarowych, czyli hydrauliczne dźwigi samochodowe (HDS). Warto wiedzieć, że nie każdy spośród kierowców może obsługiwać tego typu sprzęt - konieczne jest bowiem do tego posiadanie odpowiednich uprawnień.

Czytaj więcej

Jak prowadzić księgowość w jednoosobowej działalności gospodarczej?

Dodaj komentarz

Prowadzenie własnej działalności gospodarczej nie jest łatwe, zwłaszcza gdy jest to działalność jednoosobowa. Każdy właściciel firmy odpowiada za wiele rzeczy, również za prowadzenie księgowości. Niektórzy decydują się na stworzenie etatu dla księgowego, inni z kolei wolą skorzystać z usług biura rachunkowego. Jak prowadzić księgowość w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej i które rozwiązanie jest korzystniejsze? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości w tym zakresie.

Czytaj więcej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze księgowej?

Dodaj komentarz

Każdy przedsiębiorca w naszym kraju musi prowadzić regularną księgowość. Jest to obowiązek bardzo czasochłonny, a dla większości również i skomplikowany. Nic dziwnego, że większość właścicieli firm decyduje się na skorzystanie z usług profesjonalnych księgowych. Może to odbywać się poprzez stworzenie odpowiedniego etatu w przedsiębiorstwie lub też przez rozpoczęcie współpracy z odpowiednim biurem rachunkowym. Jakie rozwiązanie wybrać dla siebie? Sprawdź, co będzie bardziej korzystne dla twojej firmy.

Czytaj więcej

O cateringu dla motocyklistów

Dodaj komentarz

Catering cieszy się współcześnie coraz większą popularnością. Pod tą nazwą kryją się usługi restauracyjne, które realizowane są poza lokalem. Zazwyczaj sprowadzają się one do przygotowywania określonych posiłków przez pracowników restauracji oraz ich serwowania w miejscu, określonym ściśle przez zleceniodawcę. Catering różni się w zależności od wymaganej formy. Może to być obiad, podzielony na porcje dla poszczególnych uczestników lub też tzw. szwedzki stół, na którym serwowane są różnego rodzaju potrawy, wybierane samodzielnie do degustacji przez biesiadników.

Czytaj więcej